Lokaal samenwerken
Winkelgebieden kunnen alleen maar succesvol zijn als de samenwerking tussen de verschillende belanghebbenden, zoals vastgoed, gemeente, ondernemers, gebiedsmanagement, op orde is. Het DNWS-In-Actie-Traject kijkt bij het speerpunt ‘lokale samenwerking’ naar de mate waarin lokale stakeholders samenwerken én naar de kwaliteit van de publiek-private samenwerking. Verder wordt ook de onderlinge samenwerking tussen verschillende sectoren (cultuur, detailhandel, horeca, recreatie, zorg e.d.) onder de loep genomen.
Bij het DNWS-In-Actie-Traject wordt de professionaliteit van bovengenoemde samenwerkingsvormen beoordeeld. Hierbij worden de volgende aspecten meegenomen:
- een stakeholdersanalyse, die inzicht geeft in de lokale belangen (en met name de tegenstellingen op dit vlak);
- het gevoel van urgentie dat stakeholders hebben om de transitie naar de Nieuwe Winkelstraat te maken;
- de aansturing van de samenwerking, onderling vertrouwen, mandaat dat beslissers krijgen, etc.
- de middelen die het collectief van een winkelgebied structureel beschikbaar heeft om actiepunten uit te kunnen voeren (bijvoorbeeld een ondernemersfonds, BIZ of reclamebelasting);
- de aanwezigheid van een (professioneel) gebiedsmanagement, en de professionaliteit hiervan.
Het winkelgebied als bedrijf
Winkelgebieden, en dus ook binnensteden, moeten veel bedrijfsmatiger aangestuurd moeten worden. De bij het winkelgebied betrokken partijen moeten een duidelijk visie, strategie en management hebben. Zij moeten hun winkelgebied willen runnen zoals bijvoorbeeld ook een warenhuis of een bedrijf wordt gerund. Tijdens het DNWS-In-Actie-Traject wordt in dit verband gekeken naar de principes van de Lean Startup beweging (De Lean Startup – Eric Reis), die goed toepasbaar lijken te zijn op deze vorm van samenwerking in winkelgebieden. (Ook te bestellen bij Bol.com)
Dit is wat je moet weten over het DNWS-In-Actie-Traject.