Digitalisering & technologie
De manier waarop de consument winkelt, is door de ver(der)gaande digitalisering van de maatschappij aan forse verandering onderhevig. De consument is connected, dat wil zeggen: non-stop verbonden via smartphone, tablet of computer, en is voor het vervullen van zijn behoeften niet meer uitsluitend aangewezen op het bezoek van een winkel. De consument heeft alle informatie over alle producten 24/7 binnen handbereik.
Total retail
Voor de retailer betekent dit een continue zoektocht om de juiste informatie op het juiste moment bij de consument onder de aandacht te brengen. De juiste kanalen moeten op het juiste moment worden ingezet: de winkel, internet, social media, etc. Dit subtiele samenspel noemen we ‘total retail’. De 24/7 digitale consument verwacht dit van de retailer en stelt zich er via internet, social media en digitale nieuwsbrieven actief voor open. De connected consumer volgt retailers en merken via social media platformen, zoals Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Youtube. Ook voor winkelgebieden liggen hier kansen.
Digitalisering biedt de mogelijkheid om het bezoek leuker, interessanter en gemakkelijker te maken. Met digitalisering gaat het service- en belevingsniveau omhoog. De techniek kan helpen om van dit bezoek een totaalbeleving te maken, zowel in de fase vóór, tijdens als ná de aankoop. De connected consumer biedt volop kansen voor winkelgebieden als alle lokale partijen de handen ineenslaan en actief op zoek gaan naar de klant en zijn interesse voor het winkelgebied. Door het gebruik van beschikbare data zijn er talloze mogelijkheden om klanten door en door te leren kennen.
Technologie
Om de connected consumer goed te bedienen moeten winkelgebieden beschikken over een digitale infrastructuur, waarmee informatie en services bij de consument terecht komen. Denk hierbij aan wifinetwerken en -detectoren, sensors in parkeerplaatsen, beacon technologie, m-commerce platform en e-commerce platform. Tijdens het DNWS-In-Actie-Traject wordt bekeken of er al iets op het gebied van technologie aanwezig is. De ervaring leert namelijk dat dit aspect vaak niet op orde is en nog vaker merken we dat het belang ervan nog niet wordt ingezien.
Lokale eigenheid
DNWS is van mening dat het inzetten van techniek in een winkelgebied continue punt van aandacht behoeft, maar dat dit dan wel vanuit de lokale eigenheid moet worden gedaan. Hierbij moeten de bezoekerstypen het uitgangspunt zijn: wat hebben de bezoekers van dit winkelgebied er aan? Als het antwoord niet duidelijk is, is de investering in een technische oplossing weggegooid geld en dient het project niet gestart te worden. De techniek is een middel, geen doel op zich.
Helaas, is er al heel wat geld verspild, omdat winkelgebieden verkeerde keuzes hebben gemaakt bij het inzetten van technologie. DNWS ziet het als haar taak om dit grote aanbod transparant te maken en vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Via de kennispartners van het platform kunnen na het DNWS-In-Actie-Traject experts worden ingeschakeld voor nader advies of realisatie van plannen. In de bedrijvengids staan aanbieders die we met zorg hebben geselecteerd op basis van bewezen resultaat.