Over ons

DNWS is een onafhankelijk kennis- en netwerkplatform voor centrumgebieden. Voor stakeholders van centrumgebieden die door lokaal samen te werken investeren in de toekomst. Een duurzame investering in een sterke identiteit en programmering. Dit in combinatie met een aantrekkelijk en gebalanceerd aanbod van winkels, horeca, cultuur en dienstverlening. Deze pragmatische aanpak verhoogt de verblijfskwaliteit van centrumgebieden, waardoor bewoners, bezoekers en toeristen er graag willen wonen, leren, werken, winkelen en uitgaan. In onze visie kun je dit alleen bereiken door als stakeholders van een centrumgebied gezamenlijk de schouders eronder te zetten. Een belangrijke basis vormt een professionele organisatiestructuur en goede onderlinge verhoudingen. Daarom komt lokale samenwerking altijd terug in ons programma en onze aanpak.

Wat we doen

Wij zijn het enige platform in Nederland met een landelijk netwerk en lokale kennis. We hebben landelijk een doorlopend kennisprogramma met actuele thema’s die we onderzoeken, online kennissessies met praktijkcases en grootschalige congressen waar centrumgebieden uit heel Nederland bij elkaar komen. Op lokaal niveau spart DNWS met je mee over vraagstukken die specifiek betrekking hebben op jouw centrumgebied. We bieden professionele ondersteuning aan de bij ons aangesloten gemeenten, ondernemersverenigingen, vastgoedcollectieven en centrummanagement organisaties. Onze accountmanagers delen graag hun kennis en ervaring uit centrumgebieden door heel Nederland. Zo verruim je je blik door met andere centrumgebieden in contact te komen. Wij helpen je ook door je in contact te brengen met onze kennispartners en experts. En we zetten onze kennis en landelijke netwerk vanuit INretail en Vakcentrum om meer draagvlak vanuit ondernemers te creëren, zowel mkb als het grootwinkelbedrijf.  

Publicatie ‘Samen investeren in succesvolle winkelgebieden’

Onderzoek

DNWS is dé actieve verbinder van kennis en onderzoek dat wordt gedaan naar het toekomstbestendig maken en houden van centrumgebieden en binnensteden. Daarvoor werkt DNWS nauw samen met onderwijsinstellingen, haar kennispartners en partners uit alle relevante sectoren. DNWS initieert ook zelf onderzoekstrajecten en is vaak partner bij trajecten van andere organisaties

Bijeenkomst-CentrumManagement-Academy

Kennis- en netwerksessie

We organiseren exclusief voor onze deelnemers 4 keer per jaar een (online) kennis- en netwerksessie. Vandaag horen, morgen doen staat hierin centraal. Over actuele thema’s zoals social media, groene winkelstraten, ondernemers mobiliseren, slim pers en PR inzetten en samenwerken met vastgoedeigenaren. We laten een expert aan het woord maar vragen ook centrumgebieden hun ervaringen te delen.

Congres

Jaarlijks organiseren we een fysiek congres. Het congres is gratis voor onze deelnemers en kennispartners, anderen kunnen tegen betaling ook deelnemen.

Lokale trajecten

Elk centrumgebied is uniek en heeft haar eigen uitdagingen. Met de DNWS scan en het DNWS Kom-In-Actie-Traject helpen we om in kaart te brengen waar de uitdagingen en kansen liggen in jouw centrumgebied.

Lokale sparringspartner

Loop je ergens tegenaan in jouw centrumgebied? Onze accountmanagers staan voor je klaar om je te helpen of om te sparren. Denk aan vragen over samenwerken of leegstand. Ook gebruiken wij ons netwerk om jou zo goed mogelijk te helpen.

Community

Met ons online platform Chainels bouwen we aan een community. Via dit communicatiekanaal kunnen alle deelnemers en kennispartners eenvoudig met elkaar in gesprek. Het is een plek om inspiratie en ervaringen met elkaar te delen.

DNWS sinds 2015

In 2015 is DNWS ontstaan vanuit de behoefte van ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente om beter samen te werken aan een aantrekkelijk centrumgebied. Men zocht hierin een onafhankelijke partner die partijen kan verbinden en kennis deelt. Want waarom zelf het wiel uitvinden als je dit ook samen kan doen? DNWS is door deze behoefte gegroeid tot een landelijk onafhankelijke kennis- en netwerkplatform waar ondernemersverenigingen, vastgoedcollectieven, gemeenten, overheid, experts en onderwijs elkaar ontmoeten. We doen samen onderzoek, agenderen thema’s, delen kennis en bieden een groot netwerk. Ons motto hierin is vandaag horen, morgen doen’. Deze pragmatische aanpak helpt de ondernemer, ambtenaar of centrummanagers om direct aan de slag te gaan. Daarnaast zien wij het als onze taak vooruit te kijken en in te spelen op ontwikkelingen op het gebied van ontmoeten en beleven, samenwerken, transformatie, data en digitalisering.  

Powered bij INretail en Vakcentrum 

Stichting De Nieuwe Winkelstraat (DNWS) is powered bij INretail en Vakcentrum. INretail als grootste brancheorganisatie non-food en Vakcentrum als vereniging voor de foodspecialisten zien als geen ander hoe belangrijk het is om goed functionerende centrumgebieden te hebben. Het stopt voor een ondernemer niet bij de voordeur maar samen met ondernemers in de winkelstraat zorg je voor een aantrekkelijke verblijfsplek voor de consument. De transitie in de retail en centrumgebieden versterkt de noodzaak om samen te werken. De retailkennis vanuit INretail en Vakcentrum biedt toegevoegde waarde voor steden die voor deze transitie staan. Het grote netwerk van MKB en grootwinkelbedrijven is hierin belangrijk en zorgt voor verbinding tussen de retailer en het centrumgebied.  

INretail

INretail is er voor iedereen die een (web)winkel heeft in retail non-food. Al 100 jaar helpt INretail ondernemers vooruit. Namens 13.000 winkels knokt INretail voor een sterke winkeleconomie. INretail kent de markt door en door en geen vraag is te gek. Zo maken ze ondernemen makkelijker. INretail richt zich op ondernemers in de woon-, mode-, schoenen- en sport, juweliers en parfumerieën en tuinbranche. 

Vakcentrum

Het Vakcentrum is de onafhankelijke belangenbehartiger en bewezen partner van zelfstandige detaillisten in food, non-food en fast moving consumer goods en franchisenemers. Met passie voor zelfstandig ondernemerschap behartigt het Vakcentrum de collectieve en individuele belangen van haar achterban. Vakcentrum richt zich tot de supermarkten, foodspecialiteitenwinkels, winkels op het gebied van huishoud/koken/tafelen, speelgoedwinkels, drogisterijen en slijterijen. 

Bestuur

Het bestuur van Stichting Platform De Nieuwe Winkelstraat telt vier leden, verantwoordelijk voor de voortgang van de stichting:  

  • Patricia Hoogstraaten, Vakcentrum
  • Jan Meerman, INretail
  • Theo Urselmann, Vakcentrum
  • Marcel Evers, INretail

DNWS = De Nieuwe Winkelstraat

Hoe zit het met onze naam? Stichting De Nieuwe Winkelstraat is in 2015 gestart. ‘Het nieuwe winkelen’ was een actueel thema en vanuit het programma Shopping Tomorrow, waar het idee voor een stichting vorm kreeg, is de naam De Nieuwe Winkelstraat ontstaan. Inmiddels zien we winkelgebieden verbreden in functies en spreken we steeds vaker over centrumgebieden, kernen of binnensteden. Wij gaan vanzelfsprekend mee in deze transitie maar omdat ons DNA retail is blijven wij als DNWS – De Nieuwe Winkelstraat opereren.