Meters die niet gemist worden
Compacte centra en saneren van winkelmeters: in retailland hebben we er onze mond vol van. Maar in de praktijk blijft het bij woorden, constateert Geri Wijnen, expert van DNWS. Maar niet in Oosterhout, daar ging men voortvarend te werk.
Door Geri Wijnen: "Ik merk dat de focus nog te vaak ligt op symptoombestrijding zoals het tegengaan van leegstand. Maar leegstand op zichzelf is -meestal- niet het échte probleem. Waar het wel om gaat is het teveel aan meters op de verkeerde plekken! Het aanbod is versnipperd over te veel straten met te lange loopafstanden. Voor echte verandering heb je wel lef nodig. Lef om uit te durven zoomen en te bekijken wat het gebied daadwerkelijk nodig heeft om ook in de toekomst aantrekkelijk te blijven. En lef om moeilijke gesprekken aan te gaan, keuzes maken en vooral ook door te zetten in uitvoering. Het vraagt ook om een integrale aanpak met een sterke lokale samenwerking (de basis voor alles!), duidelijke toekomstvisie en professionele uitvoeringskracht."
Oosterhout
"Een goed voorbeeld van zo’n integrale aanpak komt uit de binnenstad van Oosterhout, waar men na jaren van crisis en leegstand het roer om wilde gooien. Ik werd daarbij betrokken omdat men een binnenstadsvisie wilde laten opstellen. Tegelijkertijd werd de stuurgroep Bruisende Binnenstad in het leven geroepen, bestaande uit winkel- en horecaondernemers, vastgoedpartijen en de gemeente. En er werd een professionele binnenstadsmanager aangetrokken. Kernboodschap van de visie werd dat de regionale verzorgingsfunctie van weleer nooit meer zal terugkeren. Daarvoor is het centrum is te langgerekt en er zijn teveel meters. Vertaald naar harde cijfers: een overaanbod van zo’n 5.500 tot 8.000 vierkante meter winkelvloeroppervlak. Een boodschap die enerzijds weerstand opriep -'Kom niet aan mijn winkel'-, maar anderzijds juist hielp om vooruit te kunnen kijken. De binnenstadsmanager en de stuurgroep bleken hierbij onmisbaar in het verbinden van mensen en de neuzen dezelfde kant op krijgen."
Snel schakelen
"Gelukkig meldde zich tijdens het visietraject een ontwikkelaar met het plan om drie voormalige bankgebouwen aan de achterzijde van het winkelgebied, het Arendsplein, naar woningen te transformeren. Er kon daarom snel geschakeld worden. In een bijeenkomst over de binnenstadsvisie werd deze oplossing aan de belanghebbenden voorgelegd. Die werden meteen enthousiast door de kansen die ze zagen. De weg voor verdere uitwerking stond zo ineens open. Zo’n 2.600 vierkante meter aan winkelmeters uit de markt halen, een compacter centrum met een aantrekkelijker openbare ruimte als gevolg. Bonus: 150 woningen erbij, dus nog meer levendigheid in het centrum, meer draagvlak voor voorzieningen. Een ideale uitkomst waarmee iedereen tevreden was. Eind vorig jaar werd een stedenbouwkundigevisie opgesteld en momenteel wordt door de betrokken partijen onderzocht of men tot een haalbaar plan kan komen."
Kom-In-Actie-Traject
De combinatie van visie, samenwerking en uitvoeringskracht hebben er in Oosterhout toe geleid dat de benodigde stappen om meters uit de markt te halen nu worden gezet. Wil je ook toewerken naar een compact en toekomstbestendig centrum? Als DNWS-expert ben ik je graag van dienst in een Kom-In-Actie-Traject.
Geri Wijnen is naast DNWS-expert als adviseur Retail werkzaam bij BRO.
Geri.Wijnen@bro.nl
(06) 14877074