Maak jouw winkelgebied aantrekkelijker met co-creatie
Een winkelgebied aantrekkelijker maken voor jongeren? Dat kan met co-creatie, ondervonden TMO-Studenten Ilene Cleveringa (21) en Emile van Reysen (20). In opdracht van DNWS onderzochten zij de volgende vraag: ‘Hoe kan het proces van co-creatie door jongeren, fysieke winkelgebieden aantrekkelijker maken voor jongeren?’.
Jongeren tussen de 18 en 31 jaar voelen zich steeds minder betrokken bij een winkelgebied, wat leidt tot een dalend aantal jongeren in de desbetreffende winkelgebieden. Co-creatie kan uitkomst bieden, stellen Ilene en Emile. Volgens Emile draait co-creatie om verbinding: “Bij co-creatie gaat een winkelgebied de dialoog aan met haar doelgroep. Ondernemers luisteren naar hun doelgroep en geven haar inspraak in bedrijfsprocessen. Winkelgebied en doelgroep gaan als het ware een partnerschap aan.”
Dit biedt co-creatie jouw winkelgebied
Volgens Ilene hebben consumenten tegenwoordig een heel duidelijke mening in wat zij willen van bedrijven in winkelgebieden: “Doordat het winkelgebied binnen co-creatie nauw samenwerkt met haar doelgroep, leert zij de behoeftes kennen. Wanneer ondernemers binnen het winkelgebied daar vervolgens goed naar luisteren én naar handelen, kan een gebied weer gaan floreren.”
Zij zijn geschikt voor co-creatie
Jongeren zijn volgens het onderzoek het meest geschikt voor co-creatie: “Jongeren in de leeftijd van 18 tot 31 jaar vormen een creatieve generatie voor wie alles mogelijk is. Deze groep denkt eerder in mogelijkheden dan in onmogelijkheden en dat maakt jongeren ruimdenkender en creatiever dan oudere generaties”, zegt Emile.
Zo voer je co-creatie succesvol uit
Fysiek samenkomen of het uitdelen van enquêtes is inmiddels wat passé, stellen Ilene en Emile. Co-creëren met jongeren doe je online binnen een community. Emile: “Jongeren bereik je het beste online. Bijvoorbeeld met een gratis online community binnen Facebook. Naar aanleiding van online polls binnen de community ontstaan prachtige dialogen. En wil je de doelgroep eens fysiek bij elkaar krijgen? Dan zet je binnen Facebook heel eenvoudig een uitnodiging tot een evenement op.”
De sleutel tot succes: partnerschap
Dan nog één laatste aanbeveling van Ilene: “Sta open voor de ideeën van je doelgroep en doe er vervolgens ook echt iets mee. Wanneer communityleden het idee krijgen dat er niets met hun tijd en energie gedaan wordt, haken ze af. Vergeet nooit: co-creëren is partnerschap. Handel daarnaar en succes is gegarandeerd.”
Lees het hele onderzoek op de site van DNWS (Onderzoek). DNWS is een onafhankelijk kennisplatform en netwerkorganisatie. Kijk voor meer informatie op www.dnws.nl of neem contact op met accountmanager Fleur de Best: f.debest@dnws.nl 0651787991 of Jorge van Vliet: j.vanvliet@dnws.nl 06 45302410.