DNWS heeft verschillende kennispartners, waaronder een aantal partners die interessante trainingen en cursussen verzorgen. Onderstaand een overzicht van een aantal interessante cursussen die de komende periode verzorgd worden. Mocht je interesse hebben of meer informatie willen, neem dan gerust contact op met ons of een van onze kennispartners.
Winkels en winkelgebieden krijgen veel te verduren gedurende de coronaperiode. Er zijn diverse maatregelen en protocollen waar zowel de winkelgebieden als ondernemers zich aan moeten houden. Wij gingen in gesprek met ruimtelijk-economisch adviseur Marc Majolée van Majolée RetailVastgoedAdvies en spraken over de ontwikkelingen in winkelgebieden gedurende de coronaperiode.
De feestdagen staan voor de deur. Helaas zijn door het oplopend aantal besmettingen in veel gemeenten de Sinterklaasintochten al afgeblazen. Ook kunnen we nog niet voorspellen hoe de kerst er dit jaar uit zal zien. Toch hebben we juist in deze tijd behoefte aan een warm, vrolijk en veilig gevoel, aldus Bram Hulsbosch van MK Illumination. Zij leveren verlichting en decoratie voor binnensteden en winkelcentra en zorgen dit jaar voor een extra warm gevoel in deze kille tijden. Wij gingen in gesprek met Bram.
Bezoekers van een winkelgebied komen er niet alleen om te kopen, ze willen ook een plek om elkaar te ontmoeten. Deze sociale meerwaarde zorgt voor extra binding met bewoners en bezoekers en kan dan ook goed worden benut voor de positionering van een gebied. DNWS en De Retailagenda presenteren de publicatie ‘Van groeten en ontmoeten naar verleiden en verblijden'. Hierin staat stap voor stap beschreven hoe je een merkstrategie ontwikkelt op basis van sociale meerwaarde.
Er zijn een aantal aanscherpingen met betrekking tot de richtlijnen omtrent het coronavirus. Veiligheid en spreiding van mensen blijven topprioriteit. De richtlijn ‘Winkelen in de openbare ruimte’ bevat afspraken over wie proactief het voortouw neemt om te zorgen dat de coronamaatregelen worden toegepast en nageleefd in de openbare ruimte binnen een winkelgebied.
Gezamenlijke online platforms winnen zeker sinds de coronacrisis snel aan populariteit. Dat brengt meteen een aantal vragen met zich mee. Want hoe start je als winkelgebied of centrum een eigen platform? En hoe zorg je ervoor dat het een succes wordt? In de publicatie ‘Smart Distributie & Buy Local – leren van living labs’ worden negen succesfactoren beschreven en is een praktisch stappenplan opgesteld om zelf aan de slag te gaan.
In het retailinnovatielab Loyaliteit is onderzocht hoe winkelgebieden en ondernemers de gunfactor van de bezoekers kunnen vergroten door in te zetten op een loyaliteitsprogramma. Hoe kan een programma bijdragen aan de binding van consumenten, zodat bestedingen en herhaalbezoeken stijgen? De stad Arnhem deed mee aan het experiment. DNWS ging in gesprek met Marian van Hooij, Regisseur Platform Binnenstad Arnhem en deelnemer van het retailinnovatielab Loyaliteit. Het retailinnovatielab Loyaliteit is een initiatief van Retailagenda en DNWS.
Tijdens de intelligente lockdown schoten de gezamenlijke online platforms en websites van winkelgebieden massaal uit de grond. Maar hoe zorg je als winkelgebied dat het een succes wordt? Tijdens het gratis webinar 'Zo wordt een collectief online platform een succes' wordt de ervaring die is opgedaan in Groningen, Delden en Hilversum besproken en worden de plussen en de minnen van online lokale platforms op een rij gezet.
Wat moeten we met de leegstaande en leegkomende winkelpanden? Joost Nicasie van Areaal Advies, Kennispartner van DWNS, pleit voor aandacht voor de Nieuwe Ambachtelijkheid: bedrijven die ambachtelijk, maar wel met de nieuwste technieken werken.