Masterclasses
Winkelgebieden die een DNWS-Kom- In-Actie-Traject (KIAT) volgen, lopen dikwijls tegen dezelfde –lastige- thema’s aan. Ze kunnen dan ook vaak hulp gebruiken bij het uitvoeren van de benodigde acties. DNWS gaat daarom veelvoorkomende thema’s uitdiepen tijdens een reeks masterclasses. De masterclasses zijn laagdrempelig en praktijkgericht; het doel is dat deelnemers ter plekke hun kennis op het gebied van de verschillende thema’s vergroten en er onder toeziend oog van de ‘master’ direct zelf aan de slag gaan. Bekijk de agenda voor actuele data en het aanmeldformulier.
De thema’s die aan bod komen zijn:
1. Stadsregie
Centrummanagement 2.0: Professionele aansturing van het winkelgebied
De organisatie van een winkelgebied is steeds complexer geworden. Dat komt mede doordat de consument is veranderd en zich allerlei nieuwe (technische) mogelijkheden aandienen om de consument te bereiken. Bestaande samenwerkingsstructuren en organisatievormen zijn niet langer toereikend om van een winkelgebied een succes te maken. Dat kan alleen met een strategie waar iedereen achter staat en een professioneel regieteam die het winkelgebied aantrekkelijk weet te maken voor bestaande en nieuwe klanten.
Maar hoe zet je zo’n professioneel regieteam op? Wat is het verschil tussen centrummanagement en stadsregie? Wie neemt het initiatief? Wat zijn de valkuilen? Hoe creëer je draagvlak? Welke stakeholders zijn betrokken en hoe ben je samen relevant voor de klant? Vragen genoeg! In de masterclass “Stadsregie” worden deze onderwerpen uitgebreid behandeld. Je verkent aan de hand van cases de mogelijkheden voor het eigen winkelgebied, zodat na afloop direct gestart kan worden met het formeren van een eigen regieteam.
2. De kracht van het collectief
Profiteer van de power van de individuele ondernemer
Ondernemers zetten websites, facebookpagina’s, etalages, acties en nog veel meer middelen in om klanten te enthousiasmeren om hun winkel te bezoeken en hun producten te kopen. Vaak worden deze individuele mogelijkheden over het hoofd gezien bij het opstellen van een collectieve online of communicatiestrategie voor een winkelgebied, terwijl de praktijk juist uitwijst dat de inzet ervan juist tot zeer verrassende en succesvolle resultaten kan leiden.
Maar om gezamenlijk succesvol te zijn, moeten vaak de nodige hobbels worden genomen. Hoe bereik je dit collectieve succes? Hoe manage je dit? Wie spreekt de achterblijvers aan? Hoe zorg je dat ondernemers in beweging komen? In de masterclass “De kracht van het collectief” komen dergelijke vraagstukken stuk voor stuk aan de orde. Aan het einde ervan weet je welke acties je op korte termijn kunt starten en ben je in staat om een kansrijke strategie te creëren voor op langere termijn.
3. Gezamenlijk online
Een effectieve strategie voor online aanwezigheid van winkelgebieden
De online aanwezigheid van een winkelgebied gaat veel verder dan het hebben van een website, app of gratis wifi. Het draait vooral om de uitwisseling van relevante informatie en services van iedereen, voor iedereen. Maar vaak zijn zelfs de meest basale gegevens niet goed beschikbaar. Er is sprake van versnipperde informatie die weinig goed doet voor de promotie en aantrekkelijkheid van een winkelgebied. En terwijl er veel tijd en geld wordt besteed aan het vastleggen en bijhouden van deze gegevens, ziet de consument door de bomen het bos niet meer.
In de masterclass “Gezamenlijk online” wordt in de wereld van online communicatie en dienstverlening gedoken. Hoe staat de situatie in uw winkelgebied er voor? Hoe verzamel je informatie? Welke data zijn relevant voor verschillende doelgroepen? Hoe worden deze gegeven verzameld en actueel gehouden? Welk infrastructuur en organisatie is nodig? Je krijgt meer inzicht in mogelijkheden voor je eigen winkelgebied, zodat een gezamenlijke online strategie kan worden opgesteld en uitgevoerd.
4. Compact winkelgebied
Een aantrekkelijk gebied voor elke doelgroep
De consument shopt het liefst in een aantrekkelijke omgeving met winkels en andere voorzieningen die dicht bij elkaar liggen en parkeermogelijkheden om de hoek. Centra moeten attractief zijn voor de diverse doelgroepen met hun verschillende behoeften, zoals boodschappen doen, shoppen, doelgericht winkelen, elkaar ontmoeten of uitgaan. Eventuele leegstand in het kernwinkelgebied en de aanloopstraten moet adequaat worden aangepakt om een gebied weer dynamisch te maken.
Om dat te realiseren is het noodzakelijk om een duidelijke visie te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? De diverse stakeholders in een gebied (gemeente, vastgoedeigenaren en ondernemers) hebben daarin elk hun eigen rol in het kader van het gezamenlijk belang, namelijk het bedienen van de klant, de consument.
Tijdens de masterclass ‘Compact centrumgebied’ word je bijgepraat over vraagstukken die spelen rond de ontwikkeling van compacte centra. Wat is het belang er van? Zijn er ook alternatieven? Waar moet je beginnen en wat voor aanpak is wenselijk? Wat kunnen we leren van centrumgebieden die al zover zijn? De masterclass combineert de theorie met de praktijk: onderdeel van het programma is een gezamenlijk bezoek aan een centrumgebied om deze na afloop uitvoerig te bespreken en te kijken naar verbeterpunten.
5. Ken je klant
Hoe meer je van je doelgroep weet, hoe beter je haar kunt vinden, activeren en boeien.
Het uitgangspunt van deze masterclass is dat nu de online en fysieke wereld steeds meer naar elkaar toegroeien, klantkennis en klantbinding essentieel zijn voor succesvol retailen. Het doel van de masterclass is om deelnemers kennis bij te brengen over allerlei vormen van klantenonderzoek, hoe deze kennis kan bijdragen aan omzetvergroting en hoe "kennis van de klant" de effectiviteit van acties, campagnes en prestaties kan vergroten. We laten ook zien hoe de samenstelling van een winkelgebied aansluit op het klantprofiel en welke verbeteringen mogelijk zijn.
In deze masterclass van één dagdeel wordt niet alleen kennis overgedragen, maar krijg je ook de gelegenheid geboden om met je eigen doelgroep aan de slag te gaan. Daarbij wordt met name gebruik gemaakt van martksegmentatie gegevens van Mosaic.
Meer informatie
In de toekomst zullen ook andere thema's in de masterclasses worden behandeld. Wil je op de hoogte worden gehouden? Stuur dan een e-mailbericht naar Jorge van Vliet, j.vanvliet@dnws.nl of Albert Stadman, a.stadman@dnws.nl.